Βιβλιοθήκη

Η Βιβλιοθήκη του Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας, είναι Ακαδημαϊκή και άρχισε να λειτουργεί από το 1985 ως Δανειστική Βιβλιοθήκη. Αρχικά στεγαζόταν σε ενοικιαζόμενο χώρο στο κέντρο της πόλης (οδός Τσαλοπούλου). Υπήρχε μια μικρή συλλογή με εκπαιδευτικά βοηθήματα, λογοτεχνικά βιβλία και αναγνωστήριο. Το 1993 η συλλογή μεταφέρθηκε σ’ έναν ημιυπόγειο χώρο του ημιτελούς (τότε) συγκροτήματος των Τ.Ε.Ι. στην περιοχή των 40 Μαρτύρων. Στο χώρο αυτό παρέμεινε περίπου επτά χρόνια.

Από τον Ιούλιο του 2000, στεγάζεται σε νεόκτιστο τριώροφο κτίριο, συνολικού εμβαδού 2.500 m2, η κατασκευή και ο εξοπλισμός του οποίου χρηματοδοτήθηκαν από το Β' ΚΠΣ-ΕΠΕΑΕΚ Ι. Η συλλογή της αποτελείται από ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα βιβλία που καλύπτουν τις θεματικές ενότητες των Σχολών που λειτουργούν στο Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ υπάρχει και έντυπο υλικό γενικότερου ενδιαφέροντος (λογοτεχνία, ψυχολογία, φιλοσοφία, θρησκεία κ.λπ.). Στη συλλογή της, περιλαμβάνονται επίσης τίτλοι ηλεκτρονικού υλικού (cd-roms, βιντεοκασέτες, δισκέτες). Στη Βιβλιοθήκη αποστέλλονται από το 1999 δωρεάν 3 τίτλοι καθημερινών εφημερίδων από το Σερραϊκό Τύπο.

Για την ηλεκτρονική παρακολούθηση της συλλογής της Βιβλιοθήκης, χρησιμοποιείται εξειδικευμένο πρόγραμμα μηχανογράφησης βιβλιοθηκών, ενώ γενικότερα για τη δικτύωσή της χρησιμοποιείται το εσωτερικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας του Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας.

Η πορεία εξέλιξης της Βιβλιοθήκης υπήρξε εντυπωσιακή και σ' αυτό συνέβαλλε εκτός από το νέο κτίριο, η στελέχωσή της με αξιόλογο εξειδικευμένο προσωπικό και η χρηματοδότησή της από το Β' ΚΠΣ-ΕΠΕΑΕΚ Ι και το Γ' ΚΠΣ-ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ. Αναπτύχθηκαν νέες προσφερόμενες υπηρεσίες, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην διεύρυνση και προσαρμογή των υπηρεσιών της στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), αποκτήθηκε σύγχρονος εξοπλισμός, αποκτήθηκαν πολυάριθμα έντυπα και ηλεκτρονικά επιστημονικά τεκμήρια. Με τον τρόπο αυτό και μέσω της διοργάνωσης εκδηλώσεων και συνεδρίων, εδραίωσε την παρουσία της στον επιστημονικό χώρο που υπάρχει και λειτουργεί και απέκτησε πολυπληθείς χρήστες, όχι μόνο από την ακαδημαϊκή κοινότητα την οποία υπηρετεί, αλλά και από τον ευρύτερο χώρο της πόλης και του νομού Σερρών.

Η Βιβλιοθήκη του Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας, ως μέλος του Συνδέσμου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HEAL-Link), παρέχει σε όλα τα μέλη της τη δυνατότητα online πρόσβασης στα περιεχόμενα, τις περιλήψεις και το πλήρες κείμενο άρθρων επιστημονικών ηλεκτρονικών περιοδικών και βιβλίων, καθώς και σε βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων, από περισσότερους από 15 αναγνωρισμένους εκδότες.

Στη Βιβλιοθήκη λειτουργούν τα εξής τμήματα:

  • Δανειστικό Τμήμα
  • Πληροφοριακό Τμήμα
  • Τμήμα Ηλεκτρονικής Τεκμηρίωσης και Αποδελτίωσης
  • Τμήμα Οπτικοακουστικών Μέσων

Δικαίωμα χρήσης των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης, έχουν τα άτομα που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες χρηστών:

  • Μέλη του Διδακτικού, Ερευνητικού και Διοικητικού Προσωπικού του Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Φοιτητές που έχουν κάνει εγγραφή σε κάποια Σχολή του Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Φοιτητές του εξωτερικού από προγράμματα ανταλλαγής (π.χ. ERASMUS).
  • Άτομα εκτός του Τ.Ε.Ι., μόνιμοι κάτοικοι του νομού Σερρών, με ανάγκες χρήσης των συλλογών και των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης.

Λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή 08:30-20:00, ενώ κατά τη διάρκεια των διακοπών (Χριστούγεννα, Πάσχα & Καλοκαίρι), λειτουργεί από 08:30-14:30.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης http://lib.teicm.gr.

Πληροφοριακό Τμήμα

Σιούλα Αγνή
Γρηγοριάδου Σοφία
Χριστοφορίδου Μάρθα
Τηλ.: +30 23210 49269

Δανειστικό Τμήμα

Παπάζογλου Βαγγέλης
Κηπουρού Αθανασία
Τηλ.: +30 23210 49265

Διεύθυνση

Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας
Τέρμα Μαγνησίας
62124 Σέρρες

Fax: +30 23210 49155
Email: lib@teicm.gr

Ιστοσελίδα Βιβλιοθήκης

Sitemap

Κορυφή σελίδας